Is je P&ID up-to-date?

P&ID example

Een P&ID: een duidelijk beeld

Een Piping and Instrumentation Diagram (P&ID) is één van de belangrijkste technische documenten. Het geeft het proces weer in de vorm van een tweedimensionale tekening opgebouwd uit lijnen en symbolen. Het geeft een duidelijk beeld van de verbindingen tussen leidingen, equipment, instrumentatie, controlesystemen, kranen, enz.

Je P&ID is dus essentieel voor het ontwerpen van een specifiek proces en bij het aanpassen van een bestaand proces. Het is daarom heel belangrijk om een P&ID up-to-date te houden. Als er aanpassingen uitgevoerd worden aan een proces, is het ook vanzelfsprekend dat ze weergegeven worden op de P&ID.

 

Voordelen: besparing, veiligheid en snel aan de slag bij problemen

Door een P&ID actueel te houden, wordt de veiligheid van het personeel gewaarborgd en verminderen de werkuren aanzienlijk bij eventuele aanpassingen aan een proces of bij onderhoud aan onderdelen en leidingen.

Een correcte P&ID met een goede taggingprocedure vereenvoudigt ook de communicatie tussen opdrachtgever en contractor en contractoren onderling. Zo weet je snel en eenvoudig waar je moet zijn voor het uitvoeren van werkzaamheden, welke kranen te sluiten of welke delen van de leiding te spoelen.
 

Hoe kunnen wij je helpen met de update?

 

As-Built tekenen

Om een As-Built P&ID te tekenen, vertrekken we van de meest recente versie van de P&ID. Dit document gaan we uitgebreid vergelijken met de situatie ter plaatse. Daarna passen we onze eigen ontwikkelde methodiek toe tot we een As-built P&ID krijgen.

 

Up to date houden

Na deze fase is het belangrijk om elke wijziging hoe klein ook onmiddellijk aan te passen op deze P&ID. Daarvoor moeten we zelf niet ter plaatse te komen: je geeft ons gewoon de aanpassingen door.